Puheenjohtajan tiedotteet

Mirjami Korhonen                                                                          MEDIATIEDOTE

Kainuun Parkinson-yhdistys ry                                                    Julkaisupäivä 11.9.2021

SAVUSAUNA MELKEIN KAUPUNGIN KESKUSTASSA

Kainuun Parkinson-yhdistyksen omistuksessa on savusauna Kajaanin Petäisenniskassa Kajaaninjoen rannalla. Torilta mitattuna matkaa saunalle on noin kaksi kilometriä, ja vastapäätä sijaitsee Onnen ja autuuden saari.

SAUNAN MENNEISYYS

Joen rannalla sijainnut Tervatehdas rakensi vuonna 1941 saunan edustussaunakseen. Jo viiden vuoden jälkeen sauna siirtyi alueella toimineen Lihakunnan omistukseen. Lihakunnan teurastus- ja lihanjalostustoiminta loppui Kajaanissa 1990-luvun taitteessa ja edustussauna jäi käyttämättömäksi.

MITEN SAUNA JOUTUI PARKINSON-YHDISTYKSELLE

Kajaanin Parkinson-kerhon miehet harrastivat liikuntaa ja lenkkeilivät joen rantamaastossa. He kiinnostuivat hirsirakennuksesta ja arvelivat, että se pitäisi saada käyttöön. Kuopioon muuttaneen Lihakunnan toiminta jatkui Atriana, ja ”löytösaunasta” ruvettiin hieromaan kauppoja.

Kaupat syntyivät vuonna 1997 monien vaiheiden jälkeen. Kerhon piti rekisteröityä yhdistykseksi kiinteistön omistuksen ja rahoituksen järjestämiseksi. Rohkeat ja toimeliaat miehet ja naiset uurastivat ahkerasti saunan kunnostamiseksi. Työ näyttää olleen koko perheiden yhteinen harrastus. Sauna on ollut 25 vuotta   sekä yhdistyksen jäsenten että ulkopuolisten vieraiden käytössä.

PERUSKORJAUS

Nykyinen hallitus katseli huolestuneena saunan kuntoa. Hirsirakennus painuu ja alimmat hirsikerrokset alkoivat lahoa. Lattiakin tuntui tarvitsevan uudistusta. Päätös saunan peruskorjauksesta tehtiin noin vuosi sitten, ja työ aloitettiin joulukuun puolivälissä. Puuhaa on riittänyt näihin päiviin asti.

ULKOILMAJUHLA SAUNALLA 11.9.

On tullut aika juhlistaa saunan ja sen ympäristön uudistusta. Yhdistyksen jäsenet ja yhteistyökumppanit on kutsuttu saunalle ulkoilmatapahtumaan lauantaina 11.9.21 klo 15 alkaen. Tilaisuudessa esitellään saunan historiaa erilaisin keinoin ja mm. kanttori Anne Kyllönen tulee laulamaan Arto Tastulan sanoittaman saunalaulun. Monipuolisen ohjelman lisäksi on mahdollisuus laulaa karaokea, ja sen ohessa vieraille tarjotaan kahvit. Suolastukseksi grillataan makkaroita. Yhdistyksen ”saunapuodissa” on myytävänä käteisrahalla jäsenten tekemiä tuotteita, kuten saunavastoja, kenkärenkejä, kuusenkerkkähilloja, arpoja,  ym.ym.

YHDISTYSTOIMINNASSA SUKUPOLVET VAIHTUVAT JA  UUDET JATKAVAT EDELLISTEN TEHTÄVIÄ

Parkinson-yhdistys  toimii jäsentensä edunvalvojana ja järjestää erilaisia liikuntaan, kuntoutumiseen ja virkistykseen liittyviä toimintoja. Keskinäinen vertaistuki on merkityksellistä sairastuneille ja heidän omaisilleen. Syyskuisen tilaisuuden tarkoituksena on tutustuttaa jäseniä toisiinsa ja saunan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Savusaunan hankinta on ollut aikoinaan rohkea  ja iso teko. Me nykyiset toimijat haluamme ylläpitää ja jatkaa tuota edellisten sukupolvien ajatusta, joka tuottaa hyvää oloa ja myönteisiä kokemuksia yhteisistä hetkistä.

Kotisivu: Kainuun Parkinson-yhdistys ry. Yhdistysavain

Savusaunan lämpöä 80 vuotta, Kainuun Parkinson-yhdistys, ry. Historiikkilehti 2021

Kainuun Parkinson-yhdistys ry.

Mirjami Korhonen pj. tiedottaja

mirjami.korhonen@outlook.com

puh. 0505986406

******************************************************************'

Liikehäiriösairaudet kuuluvat koronaviruksen suhteen riskiryhmään.

Kuuntele Parkinsonliiton liittohallituksen puheenjohtajan, neurologi Markku Partisen pohdintoja liikehäiriösairauksista, koronaviruksesta ja mitä jokainen voi omalta osaltaan tehdä.

Tästä pääset kuuntelemaan esitystä >>